דחיית תחילת יישום תקנות ההנגשה בשנה

דחיית תחילת יישום תקנות ההנגשה בשנה

בתאריך 19 בספטמבר 2016 אישרה ועדת העבודה הרווחה והבריאות בכנסת את ההצעה לדחות את יישום תקנות ההנגשה מה-25 באוקטובר 2016 ל-25- באוקטובר 2017. 

הארכה ישימה לאתרים שהועלו לפני אוקטובר 2015. על פי האתר "נגיש" עו"ד ערן תמיר מטעם נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות מסר כי הנציבות מקדמת רביזיה בתקנה שתובא לאישור הוועדה בחודש דצמבר הקרוב.

להלן דברי ההסבר:

הצעת נוסח שינוי לתקנה 35 בתקנות נגישות לשירות: שירותי אינטרנט

​מקור: אתר משרד המשפטים

מבוא: תקנה 35 בתקנות נגישות לשירות (להלן – התקנות העיקריות) מתייחסת לאופן הנגשת אתרי אינטרנט לאנשים עם מוגבלות. התקנה הקיימת דורשת באופן כללי עמידה בתקן ברמה AA. לאחר הניסיון שנצבר במהלך התקופה שעברה מאז התקנת התקנות העיקריות, פניות רבות שהופנו לנציבות ולאחר דיונים עם פעילים בעולם האינטרנט, נציגי אנשים עם מוגבלות וכן עם מכון התקנים הישראלי, מוצעת בזאת טיוטתשינויים וניסוח מחדש של סימן שירותי האינטרנט בתקנות העיקריות.ההצעה נסמכת בין היתר על בדיקה של דרישות הנגישות גם במדינות נוספות. הטיוטה כוללת הוראות שונות וביניהן:הוראה הקובעת כי בתחום של סרטונים (מדיה מבוססת זמן כמשמעותה בתקן הישראלי) הדרישה מלכתחילה תהיה לעמוד בדרישות התקן ברמה A (ולא AA) אלא אם מדובר במדיה שהיא חלק ממערך קבלת השירות עצמו אולפי בקשת אדם עם מוגבלות, בדומה לדרישות הנגישות של מידע (תקנה 29 לתקנות העיקריות). כמו כן ההצעה קובעת כי אין חובה להנגיש מסמכים ותכנים ישנים אלא אם מדובר בטפסים שהם חלק מהשירות או לבקשת אדם עם מוגבלות, בדומה לנגישות מידע ומדיה מבוססת זמן כאמור. לעומת זאת תכנמים וטפסים חדשים מחויבים בנגישותברמה AA לפי התקן. בנוסף ההצעה מאפשרת דחיה של שנה לתחילת התקנות על אתרים קיימים כמשמעותם בתקנות העיקריות, ובתנאי שנותן השירות החל כבר בתהליך הנגשת האתר. אתרים חדשים ותכנים חדשים באתרים קיימים חייבים בהנגשה מלאה כבר מיום 26/10/2015.

כמו כן במקביל מכון התקנים מעדכן בימים אלו את התקן על מנת להתאים אותו לסיכומים שעלו בנושא.

להלן פירוט השינוי המוצע לפי הסעיפים בהצעה:

תקנה 35א מדיה מבוססת זמן

מדיה מבוססת זמן כגון סרטונים או קטעי אודיו יהיו חייבים בהנגשה בסיסית לפי רמה A כלומר תקציר והסבר טקסטואלי של מהות אותה מדיה. סטנדרט הנגשה גבוה יותר יידרש רק לגבי סרטונים שהם מנחים איך לקבל את השירות (בהעדר אלטרנטיבות), מדיה שהונגשה בעבר ולפי בקשה של אדם עם מוגבלות.

תקנה 35ב העלאת תכנים על ידי צד שלישי

האחריות על הנגשת חומרים כאלו אינה על האתר המהווה את האכסניה של התכנים, אלא על מי ששולט בתכנים. התקנה המוצעת קובעת כי האחריות של אתר האינטרנט המהווה את האכסניה היא על עמידה בדרישות הנגישות ביחס לתשתית של האתר שתהיה נגישה ותאפשר העלאת תכנים באופן נגיש על ידי צדדים שלישיים.

תקנה 35ג מידע ויזואלי לא טקסטואלי

מידע ויזואלי לא טקסטואלי,כגון גרפים, אינפוגרפיקות או תרשימים, יכלול תיאור בתקציר של מהות המידע והפרטים המרכזיים הנלמדיםממנו.

תקנה 35ד יישומים (אפליקציות) במכשירים סלולריים (טלפונים חכמים וטבלטים) אפליקציות למערכות הפעלה עם נתח שוק גדול מ-20% יחויבו בעמידה בתקן המתאים. ככל ואין תקן, יעמדו בדרישות סימן זה בשינויים המחייבים. תקנה 35ה הצהרת נגישות דרישה לפרסום ועדכון שוטף של הצהרת נגישות באתר ובו פרטים אודות התאמות שבוצעו, רכז הנגישות, התאמות נגישות באירועים שמקיים החייב ופטורים והקלות. תקנה 35ו מועדים ודרישות הנגישות של שירות אינטרנט ישן תשתית ישנה, אם החלו בהכנות אז התאריך נדחה ליום 26/10/17. אם לא התחילו, התאריך נשאר 26/10/2016. תשתית שנוצרה לאחר תאריך 26/10/15, הייתה צריכה להיות נגישה מתאריך זה לפי התקנות הקיימות. תכנים של שירות אינטרנט: יש להנגיש תוכן חדש החל מיום 26/10/15. תוכן קודם אין חובה להנגיש אלא אם מדובר בטפסים הנחוצים לצורך מתן השירות או לתוכן שהתבקש על ידי אדם עם מוגבלת. תקנה 35ז פטורים ודרישות מופחתות בשירות אינטרנט מספר פטורים: אי היתכנות טכנולוגית; אם התשתית מחוץ לישראל - יעשה התאמות שהוא מסוגל להם; שירות אינטרנט שהכניסה אליו מוגבלת לנרשמים לשירות ומיועד ללא יותר ממאה משתתפים, יונגש רק על פי דרישה; ערוצים ניסיוניים חדשים באתרים קיימים יעמדו בדרישות סימן זה חצי שנה מיום פרסומם ברשת האינטרנט; פטור לעניין ניגודיות בלתי אפשרית. טיוטת תקנות נטל כבד: מדובר בהצעת תקנות נפרדת שעוסקת בפטורים בשל נטל כבד. בטיוטה זו יש הוראה לעניין פטור מהנגשת אינטרנט בשל נטל כבד. ההוראה פוטרת מהתאמות נגישות באתר קיים עסק אשר המחזור הממוצע שלו אינו עולה על 500,000 ש"ח. המטרה היא שהפטור הזה יהיה אוטומטי ללא צורך בפניה לנציבות. נותני שירות עם מחזור גדול יותר יוכלו לפנות בבקשה לפטור מהנציב לפי הוראות חוק השוויון במידה ויש סיבה חריגה המצדיקה בקשה כזו, וכן לפי הפטורים הקבועים בתקנות העיקריות כולל הפטורים המפורטים מעלה לגבי שירותי אינטרנט.
סימן ג: נגישות אינטרנט – נוסח מוצע (במקום הנוסח הקיים היום של תקנה 35) הגדרות שיש להוסיף לתקנה 1 : הגדרות

"שירות אינטרנט" – שירות תקשורת מחשבים, לרבות מסמכים, דפים, יישומים, אתרים מותאמים, רשתות חברתיות וכל מידע אחר המועבר באמצעות האינטרנט, שנועד לספק שירות או מידע על אודות השירות לכלל הציבור;

"טופס לעניין שירותי אינטרנט" -מסמך למילוי נתונים או כל מידע אחר על ידי ממלא הטופס, המשמש לקבלת שירות;

"ת"י 5568 או תקן נגישות אינטרנט" – תקן ישראלי 5568, קווים מנחים לנגישות תכנים באינטרנט, כתיקונו מזמן לזמן, שעותק שלו מופקד לעיון הציבור במשרד הנציב;

"תשתית אינטרנט" - סביבת פיתוח טכנולוגית ותכנית המאפשרת בניית אתרי אינטרנט, עדכונם והרחבתם; התשתית מכילה רכיבים בהם משתמשים לבניית חלקים שונים של האתר; בתשתית נבנות תבניות לאתרים ברמות שונות: תבנית ראשית, תבניות לתת-אתרים, ונבנה ממשק להזנת תכנים לאתרים וכן התכנים הקבועים בשירותי אינטרנט כגון תפריט קבוע או דף "צור קשר";

תקנה 35 נגישות שירות אינטרנט

חייב בביצוע התאמות נגישות יספק התאמות נגישות בשירות אינטרנט לפי תקן נגישות אינטרנט בהתאם לקווים המנחים הקבועים בו ברמה AA, ובכפוף לקבוע בסימן זה; אולם חייב בביצוע התאמות נגישות, שאינו רשות ציבורית, אשר ביצע התאמות נגישות בשירות האינטרנט המסופק על ידו ברמה A להנחיות, שנה לכל המאוחר מיום התחילה, כאילו עמד בהוראות תקנה זו.

הסבר: הכלל הוא עמידה של שירות אינטרנט בתקן הישראלי ברמה AA. יחד עם זאת יש שלושה דגשים נוספים:

1) הכלל הזה כפוף לכללים הנוספים שיידונו בהמשך.

2) מדובר בתקן שהוא קווים מנחים להנגשת אתר אינטרנט. בעזרת התקן ניתן לקבוע כי הדרישה לנגישות היא מהותית ודורשת להבטיח שימוש פונקציונאלי נגיש מתוך הכרה בקושי להבטיח עמידה מלאה בדרישות הטכניות של הנגשת התוכן.

3) הכלל כפוף גם להוראות הנוגעות לפטורים כגון הפטור שייקבע בתקנות נטל כבד מדי. תקנה 35א מדיה מבוססת זמן

חייב בביצוע התאמות נגישותיעמוד בדרישות התקן ברמה A לעניין מדיה מבוססת זמן כמשמעותה לפי תקן נגישות האינטרנט (כגון סרטונים וקבצי שמע), ובכפוף לאמור:

(1)מדיה מבוססת זמן שמספק חייב בביצוע התאמות נגישות למטרת הדרכה והנחיה לצורך קבלת שירות תעמוד בדרישות התקן ברמה AA; אולם, אם למדיה מבוססת זמן כאמור יש חלופה תואמתבקובץ דיגיטלי נגיש, יש לעמוד בקריטריון הקבוע בתקן נגישות האינטרנט לפי סעיף 1.2.2. (כתוביות) בלבד; בפסקה זו, למטרת הדרכה והנחיה - כגון הדרכה לשימוש בתוכנה, סרטון המנחה כיצד למלא טפסים, כיצד ממשים זכות או רוכשים שירותוכדומה;

(2)מדיה מבוססת זמן שהונגשה בעבר, כגון תכנית טלוויזיה או סרט שמלווים בכתוביות מסונכרנות בשידור בטלוויזיה או בהקרנת הסרט, תועלה לשירות האינטרנט עם התאמת הנגישות שבוצעה בעבר, אלא אם הדבר אינו מתאפשר בשל סיבות טכנולוגיות;

(3) לבקשת אדם עם מוגבלות, החייב יבצע התאמות נגישות נוספות על האמור ברישא של סעיף זה, על ידי ביצוע התאמותלפי רמה AAבתקן נגישות האינטרנט או באמצעות חלופות אחרות, ובתוך זמן סביר ממועד הגשת הבקשה; ההחלטה בדבר ביצוע התאמות נגישות נוספות כאמור תתקבל על ידי נותן השירות בכפוף לאמור בתקנות אלה ולאחר שנותן השירות התייעץ עם המבקש באשר להתאמת הנגישות המתאימה, תוך התחשבות במוגבלותו, באמצעים הטכנולוגיים ובהוראות התקנות והחוק; אם נותן השירות יבצע התאמות לפי רמה AA לאחר בקשה כאמור, יעלה את המדיה תלוית הזמן לשירות האינטרנט באופן זמין לאנשים עם מוגבלות;

(4) חייב בביצוע התאמות נגישות שלפי האמור בתקנה זו חייב בביצוע התאמות לפי הנחיה 1.2 לתקן נגישות האינטרנט, יספק חלופה מדויקת ככל האפשר לתוכן השמיעתי או החזותי, במועד מוקדם ככל האפשר בכפוף לדרישות לפי תקנה זו.

הסבר: מדיה מבוססת זמן כגון סרטונים או קטעי אודיו יהיו חייבים בהנגשה בסיסית לפי רמה A כלומר תקציר והסבר טקסטואלי של מהות אותה מדיה. לעומת זאת במקרים הבאים תהיה חובה על נותן השירות להנגיש את המדיה ברמה גבוהה יותר:

א. מדיה מבוססת זמן שנועדה להנחות ולהדריך את מקבלי השירות באופן קבלת השירות, כלומר שהמדיה האמורה מהווה חלק ממכלול ומרצף השירות.

ב. מדיה תלוית זמן שהונגשה בפלטפורמת שידור אחרת כגון תכנית טלוויזיה עם כתוביות, תועלה לאתר האינטרנט עם ההתאמות שכבר בוצעו עבורה.

ג. לפי בקשה של אדם עם מוגבלות תהיה חובה לבצע הנגשה עבורו. אם זו הנגשה שמסייעת גם לאחרים היא תועלה לאתר עם ההתאמות שבוצעו. מדובר בשמירה על העיקרון הקבוע בתקנה 29 לתקנות השירות לעניין הנגשת מידע בכלל – במקרה של תקנה 29 יש חובה להנגיש מידע בשורת אמצעים אך חובה זו מותנת בבקשה של אדם. מוצע להחיל עקרון זה גם במקרה של מידע שהוא מדיה מבוססת זמן. לפי עיקרון זה, אם אדם עם מוגבלות זקוק להנגשה של מידע הרי שנותן השירות הוא זה שמקבל את ההחלטה כיצד ובאלו אמצעים יש לבצע את התאמות הנגישות על מנת שהמידע אכן יינתן באופן נגיש.

פסקה 4 היא הוראה הקיימת בנוסח הנוכחי של תקנה 35 והועברה לתקנה המוצעת כאן היות והיא עוסקת בהתאמות במדיה מבוססת זמן

הערה: להסדר המוצע כאן יש התנגדות של גורמים שונים. לדעת גורמים אלו, לפחות בחלק מההפקות של סרטונים ניתן לחייב מראש נגישות מלאה או לכל הפחות כתוביות, בעיקר בכאלו שיש להם מלכתחילה עלויות הפקה משמעותיות. תקנה 35ב העלאת תכנים על ידי צד שלישי

חייב בביצוע התאמות נגישות, המאפשר בשירותי האינטרנט שלו העלאת תכנים על ידי צד שלישי, והחייב האמור אינו שולט בתכנים אלו (כגון אתר ניהול פורומים, רשתות חברתיות, אתרי שיתוף קבצים), יהיה חייב להעמיד תשתית נגישה, לרבות יצירת שדות למילוי מידע באופן נגיש (למשל שדה תיאור תמונות), קביעת הוראות והנחיות כלפי מי שהתוכן בשליטתו; האחריות על ביצוע התאמות נגישות בתכנים תהיה על אותו צד שלישי המעלה את התכנים במידה והוא חייב בביצוע התאמות נגישות לפי החוק.

הסבר: כיום ישנם תכנים רבים שמופצים באתרים שונים אך הבעלים של אותם אתרים אינם מפיקים ואינם שולטים בתכנים אלו. למשל, שיתוף של סרטונים שהופקו על ידי גורמים אחרים או פורומים העוסקים בנושאים שונים בהם הציבור או נותני שירות מתכתבים באופן עצמאי. מוצע לקבוע בתקנות אלו כי האחריות על הנגשת חומרים כאלו אינה על האתר המהווה את האכסניה של התכנים אלא על מי ששולט בתכנים. התקנה המוצעת קובעת כי האחריות של אתר האינטרנט המהווה את האכסניה היא על עמידה בדרישות הנגישות ביחס לתשתית של האתר שתהיה נגישה ותאפשר העלאת תכנים באופן נגיש על ידי צדדים שלישיים. צד שלישי שהוא חייב בהתאמות נגישות יהיה אחראי על הנגשת התכנים שהוא מעלה בהתאם לדרישות התקנות. תקנה 35ג מידע ויזואלי לא טקסטואלי

מידע ויזואלי לא טקסטואלי,כגון גרפים, אינפוגרפיקות או תרשימים, יעמוד בדרישות התקן הישראלי לפי רמה A כולל תיאור בתקציר של מהות המידע והפרטים המרכזיים הנלמדיםממנו.

הסבר: הנגשת מידע לא טקסטואלי כגון גרפים היא מורכבת ולעיתים אף בלתי אפשרית, לכן מוצע לדרוש נגישות לעיקר המידע המופק מאותו גרף או תרשים ככלל.

הערה 1: יש מקום לדאוג שתיקון זה יהיה בתקן עצמו ולא בתקנות – מוצע להעביר זאת לוועדת התקן במכון התקנים.

תקנה 35ד יישומים (אפליקציות) במכשירים סלולריים (טלפונים חכמים וטבלטים)

יישומים המיועדים למכשירים סלולריים (אפליקציות) ופועלים במערכות הפעלה להן נתח שוק בתחום מערכות ההפעלה של מכשירים סלולריים של יותר מ-20%, יעמדו בדרישות תקן ישראלי המיועד ליישומים אלו ככל שיישנו; אולם כל עוד אין תקן ישראלי כאמור המיועד ליישומים, יחולו הוראות סימן זה ככל שהן רלבנטיות ליישומים אלו ולתוכנה ולחומרה בהם הם מיושמים, בשינויים המחויבים (כגון דרישות של ניגודיות שהן ברות יישום במכשירים סלולריים).

הסבר: התקנות כיום חלות גם על אפליקציות. התיקון המוצע נועד להבהיר ולהסדיר את ההנגשה של אפליקציות אלו. התיקון קובע כי כאשר יהיה תקן ישראלי שיעסוק בנגישות אפליקציות הוא יחול על אפליקציות. עד אז החובה להנגיש אפליקציות היא בהתאם לדרישות התפקודיות הקבועות בתקן נגישות האינטרנט ובמידת האפשר. כמו כן מוצע בתיקון כי דרישות הנגישות באפליקציות יחולו באפליקציות הפועלות במערכות ההפעלה העיקריות של המכשירים הסלולריים, להן נתח שוק של לפחות 20%. תקנה 35ה הצהרת נגישות

(א)בלא לגרוע מהוראות תקנה 34 ותקנה 91(ה), חייב בביצוע התאמות יציין במקום בולט באתר האינטרנט שלו הצהרת נגישות הכוללת מידע בדבר התאמות נגישות ובה יכללו בין היתר המידע בדבר הפרטים הבאים:

(1)האם בוצעו התאמות הנגישות בשירותי האינטרנט בהתאם לרמה הקבוע בתקן (כגון רמה A, AA);

(2)לפי אילו דפדפנים בוצעה בדיקת נגישות שירותי האינטרנט;

(3)פרטי איש קשר, או רכז הנגישות אם מחויב למנות לפי החוק, וכן פרטים המאפשרים יצירת קשר לצורך הודעה על העדר התאמות נגישות או בקשה לביצוע הוראות נגישות והכל בהתאם להוראות תקנות אלה;

(4)תיאור התאמות הנגישות העיקריות שבוצעו ומתקיימות אצל נותן השירות לפי דרישות חוק השוויון או חוק התכנון והבניה;

(5)תיאור התאמות הנגישות ביחס לאירועים שמקיים החייב בהתאמות הנגישות, ככל שישנם;

(6) תיאור פטורים, הקלות וחלופות שנקבעו, ככל שנקבעו, לגבי התאמות נגישות הנדרשות לפי חוק השוויון או חוק התכנון והבניה;

(7)תאריך כתיבת הצהרת הנגישות ועדכונה האמורה.

(ב)הפרטים המופיעים בהצהרה יהיו מעודכנים וחייב בביצוע התאמות יבצע עדכון שוטף ולכל פחות בכל שישה חודשים.

הסבר: אחד מהדברים המרכזיים הנחוצים לאנשים עם מוגבלות הוא קבלת מידע על קיום הוראות הנגישות במקום ובשירות כולל בשירותי האינטרנט. אחד מהאפיקים המרכזיים לקבלת מידע הוא אתר האינטרנט. לכן מוצע לקבוע הנחיות ברורות לעניין הצהרת הנגישות של חייב – איזה מידע מרכזי צריך להיכלל בהצהרה כזו על מנת שאדם עם מוגבלות יוכל לקבל את המידע הנחוץ לו. הפרטים המופיעים בהצהרה זו הינם משלימים להוראה הקיימת כיום בתקנה 34 לתקנות נגישות השירות. הערה: מוצע להעביר לקביעה בתקן את הנושא של מספר הדפדפנים שיש לבדוק לגביהם נגישות ומה הקריטריונים שלהם. תקנה 35ו מועדים ודרישות הנגישות של שירות אינטרנט ישן

(א)המועד הקובע לביצוע התאמות נגישות של תוכן שירותי האינטרנט (כגון מסמכים, תוכן דפי אינטרנט, מדיה מבוססת זמן) הוא י"ג חשון התשע"ו (26 באוקטובר 2015) (בסימן זה – "המועד הקובע"); תוכן שירותי אינטרנט המועלה לאתר לאחר מועד זה חייב לעמוד בדרישות סימן זה; תוכן שהועלה לפני המועד הקובע האמור אינו חייב בביצוע התאמות נגישות אלא בכפוף להוראות תקנת משנה (ב) ו-(ד).

(ב)חייב בביצוע התאמות נגישות יעמוד בדרישות הנגישות לפי סימן זה בתוכן שירותי אינטרנט, שנוצרו קודם למועד הקובע במקרים הבאים:

(1)טפסים לעניין שירותי אינטרנט;

(2)לפי בקשת אדם עם מוגבלות יבצע החייב התאמות עבור המבקש לפי רמהAA או באמצעות חלופה לא מקוונת; אם ביצע נותן השירות התאמות לפי רמה AA, יעלה את תכני שירות האינטרנט האמורים לאתר; ההחלטה בדבר ביצוע ההנגשה תתקבל על ידי נותן השירות לאחר שנותן השירות התייעץ עם האדם עם המוגבלות באשר להתאמת הנגישות המתאימה לו, תוך התחשבות במוגבלותו, באמצעים הטכנולוגיים המצויים ברשות נותן השירות וברשות האדם ובזמן סביר; התאמת הנגישות לבקשת אדם עם מוגבלות כאמור יכול שתבוצע באמצעות חלופות לא מקוונות במקרים בהם הדבר נדרש מסיבות של קושי טכני או כי מדובר במענה הולם יותר ובהתאם להוראות תקנה 29;

(ג)חייב בביצוע נגישות יעמוד בדרישות הנגישות לפי סימן זה לעניין תשתית האינטרנט:

(1)לעניין תשתית אינטרנט שנוצרה במועד הקובע או לאחריו - מהמועד הקובע או מהמועד בו נוצרה תשתית האינטרנט;

(2)לעניין תשתית אינטרנט שנוצרה לפני המועד הקובע – בתוך 36 חודשים מיום התחילה של תקנות השירות.

(ד)על אף האמור בתקנות משנה (ב) ו –(ג)(2), מועד התחילה של הוראות סימן זה לעניין תשתית אינטרנט או תכני שירות אינטרנט שנוצרו לפני המועד הקובע, יהיה עד יום ו' חשון התשע״ח (26/10/2017) ובתנאי שלעניין התאמות הנדרשות החייב החל בביצוע ההתאמות עד יום כ"ח באב התשע"ו (1/9/2016);
בתקנה זו- "החל בביצוע התאמות": נותן השירות ביצע בדיקת נגישות לבחינת עמידת שירות האינטרנט בדרישות התקן והכין תכנית הנגשה לצורך עמידה בדרישות אלו; בדיקה ותכנית כאמור יאושרו וייחתמו בין השאר על ידי נושא משרה של נותן השירות כהגדרתם בחוק ובכללם המנהל הראשי או הכללי של נותן השירות ככל שישנו.

הסבר: מוצע לקבוע את ההסדר הבא בנושא המועדים המחייבים של הנגשת שירותי אינטרנט:

תשתית חדשה, קרי שנוצרה לאחר תאריך 26 באוקטובר 2015, הייתה צריכה להיות נגישה מתאריך זה (זהה להוראות הקיימות כיום בתקנות לעניין תשתית חדשה). תשתית ישנה, אם החלו בהכנות (לפחות סקר ותכנית הנגשה) - התאריך נדחה ליום 26 באוקטובר 2017. אם לא התחילו התאריך נשאר לפי הנוסח הקיים, קרי 26/10/2016.

לעניין נגישות תכנים של שירות אינטרנט (כולל מסמכים, דפי HTML וכדומה): יש להנגיש תוכן חדש החל מיום 26 באוקטובר 2015, בהתאם להוראות בתקנות הקיימות. לעומת זאת תוכן קודם אין חובה להנגיש אלא אם מדובר בטפסים הנחוצים לצורך מתן השירות או לתוכן שהתבקש על ידי אדם עם מוגבלת, בדומה להסדר הקבוע לעניין הנגשת מידע לפי בקשת אדם עם מוגבלות הקבוע בתקנה 29 לתקנות השירות.

חשוב להדגיש, אם נותן שירות החל בתהליך הנגשת האתר עד ליום 1/9/2016 אז תאריך התחילה לעניין תוכן ותשתית ישנים נדחה בשנה מהתאריך הקבוע היום קרי 26 באוקטובר 2017. התקנה המוצעת מגדירה מה ייחשב לעניין זה התחלת תהליך ההנגשה. לסיכום: 1. תוכן חדש ותשתית חדשה צריכים להיות נגישים מיום 26/10/2015 (כמו בתקנות היום) 2. תשתית קיימת וטפסים קיימים (שהם נדרשים למתן השירות): (א) אם התחיל בהכנות, ערך סקר והכין תכנית עד 1/9/2016 אז ההנגשה עצמה צריכה להתקיים עד 26/10/2017 (ב) אם לא התחיל אז החובה היא מיום 26/10/2016. תקנה 35ז פטורים ודרישות מופחתות בשירות אינטרנט

(א)אישר מורשה לנגישות השירות כי ביצוע התאמת נגישות מסוימת או חלק ממנה בלתי אפשרי בשל מגבלות טכנולוגיות, יהיה החייב פטור מביצוע התאמה זו; אישור של מורשה לנגישות השירות יינתן על סמך חוות דעת של איש מקצוע שקיימות מגבלות כאמור. ויכלול התאמה חלופית אשר תתפרסם באתר; התאמה זו יכול שתבוצע באמצעים שאינם מקוונים, ובלבד שתבוצע בהתאם להוראות תקנה 29.

(ב)חייב יבצע התאמות נגישות כאמור בתקנה זו אף אם החומרה שהוא עושה בה שימוש במתן שירות האינטרנט מצויה מחוץ לגבולות ישראל; ואולם ניתן השירות באמצעות פלטפורמה כגון רשת חברתית, יבצע נותן השירות את אלה מבין התאמות הנגישות הנתונות לבחירתו באמצעות התשתית.

(ג)שירות אינטרנט שהכניסה אליו מוגבלת לנרשמים לשירות מראש, ושירות האינטרנט האמור ניתן ללא יותר ממאה משתתפים (כגון אתר אינטרנט לקורס לימודי שפה), לא יחויב בביצוע התאמות בתכנים של שירות האינטרנט אלא לפי בקשה של אדם עם מוגבלות מקבל השירות.

(ד)ערוצים ניסיוניים חדשים באתרים קיימים (אתרי בטא) שלהם פחות מ-5% מסך התעבורה באתר כולו בממוצע לחודש, יעמדו בדרישות סימן זה חצי שנה מיום פרסומם הרשת האינטרנט; חייב בביצוע התאמות נגישות שמפעיל ערוץ ניסיוני כאמור ירשום את יום יצירתו של הערוץ הניסיוני, יחתום על תצהיר המאשר את האמור ויפרסם את פרטי הערוץ הניסיוני, יום יצירתו והיום בו יעמוד בדרישות הנגישות כאמור בתקנת משנה זו; מידע כאמור יתפרסם הן בערוץ הניסיוני עצמו והן בהצהרת הנגישות של האתר.

(ה)היה ביצוע הנחיה 1.4.3 לפי תקן נגישות אינטרנט (ניגוד מינימום) בלתי אפשרי, על פי חוות דעתו של איש מקצוע, רשאי החייב לעשות שימוש בסט צבעים נוסף, לאתר בעל ניגוד גוונים מינימלי; נעשה שימוש בקישוטי רקע (watermark) יבצע החייב את ההנחיה האמורה כך שתהיה ניגודיות ברורה בין הכיתוב לבין קישוט הרקע.

הסבר: תקנה זו עוסקת בפטורים, הקלות וחלופות המיוחדות לשירותי אינטרנט. רובם של כללים אלו כבר היה קבוע בתקנות הקיימות. בתקנות אלה אנו מוסיפים עוד פטורים והקלות מסוימים:

1.פטור מחובת ההנגשה של תכנים לאתרים סגורים לקבוצות מסוימות של עד 100 איש כגון אתרים של קורסים וחוגים. אתרים אלו יהיו חייבים לעמוד בדרישת ההנגשה של תשתית שירותי האינטרנטוכן ינגישו באופן מלא את התכנים כאשר אדם עם מוגבלות מקבל את השירות ומבקש את ההנגשה של התכנים באותו אתר או התאמה חלופית.

2.ערוצים ניסיוניים באתרים גדולים יעמדו בדרישות הנגישות לאחר חצי שנה מיום יצירתם. מדובר בערוצים עם חשיפה קטנה במיוחד(5% מהתנועה באותו אתר). באחריות נותן השירות לפרסם את המידע אודות אותו אתר ולהתחייב על המועד בו האתר יעמוד בדרישות הנגישות באופן מלא.

פטורים אלו נוספים על פטורים שניתן לקבל אישור לגביהם מהנציבות לפי החוק וכן נוספים על הפטור שייקבע בתקנות נגישות נטל כבד מדי.

הסבר לטיוטת תקנות נטל כבד: ההוראה בטיוטת תקנות נטל כבד, פוטרת מהתאמות נגישות עסק אשר המחזור הממוצע שלו אינו עולה על 500,000 ₪ לגבי אתר אינטרנט קיים. המטרה היא שהפטור הזה יהיה אוטומטי ללא צורך בפניה לנציבות. במקביל תפורסם טיוטת תקנות נטל כבד להתייעצות ובה נוסח ההוראה המוצעת בעניין זה.

 

איך יוצרים לוגו?
אתרי תמונות לשימוש חופשי